Maja Martinuč
maja@svetveselja.si
040 624 276

Blog in storitve
© 2013 -  | Vse pravice pridržane

Moški in ženske, vrnimo lahkotnost in čutenje v partnerski odnos

/, Dobro počutje, Energetsko trenerstvo, Joga/Moški in ženske, vrnimo lahkotnost in čutenje v partnerski odnos

To je razmišljanje, ki izhaja iz osebnih izkušenj in samopazovanja. Časi so se spremenili in odnosi tudi. Mogoče pa je le občutek tak zaradi let, preteklih izkušenj in življenjskega obdobja, v katerem se človek trenutno nahaja.

Kot se spominjam svojih najstniških dni, je bilo vse bolj preprosto, lahkotno in enostavno. Če sta si bila fant in punca všeč, sta si to nekako pokazala. Energija med njima je bila močna in vsak jo je lahko občutil. Nihče tega ni pretirano skrival, saj nihče ni bil tako zelo obremenjen, razen mogoče nekaj redkih izjem, ki so doživljale to drugače.

Skratka najstniška ljubezen je predvsem ljubezen čutenja in malo manj ljubezen skozi težo razmišljanja. Tekom odraščanja pa se nam v odnosih, *(ne v ljubezni, poudarjam v odnosih)*, lahko zgodi marsikatera žalost in razočaranje, zaradi katere počasi zapiramo svoje srce. Svojo ranljivost razumemo kot šibkost, ki je ne smemo izpostavljati naslednji ljubezenski situaciji ali odnosu.

Namesto, da bi se povprašali zakaj se nam to dogaja in kaj nas življenje s tem uči, ter se čustveno razbremenili in šli naprej, tlačimo jezo, žalost in razočaranje vase in vztrajamo v situacijah, ki nas bremenijo, namesto, da bi spustili zamere in odšli z lahkim srcem in večjo modrostjo naprej. In tako hodimo naokoli čustveno prizadeti, prestrašeni in obremenjeni, v strahu ali bomo ljubljeni dovolj in ali bomo lahko mi ljubili z odprtim srcem.

Vse se začne pri nas, v naši notranjosti. V občutkih ali si zaslužimo to kar si želimo. In življenje nam to odraža.. skozi ljudi, ki jih srečujemo in odnose, ki jih ustvarjamo. Ali imate lep in spoštljiv odnos do sebe, da vas bodo spoštovali tudi drugi? Se ljubite in cenite dovolj, da zase zahtevate le najboljše?

Tudi sama sem prehodila mnogo let skozi odnose, v katerih sem spoznavala najpomembnejši odnos, odnos do same sebe. Še zdaj se spoznavam, kje sem usklajena s sabo in kje si ustvarjam izzive. Lahkotna in čuteča sem vedno bila, vendar do partnerja, ne pa do sebe. Kar se je seveda odražalo v odnosu iz nasprotne strani. Sedaj sem jaz na prvem mestu, kar treniram vsak dan znova. In če sem iskrena sama s sabo, kaj si želim danes je, da zopet vzpostavimo lahkoten in čuteč odnos do sebe in drugih, da se zopet v ljubezni bolj čutimo in manj razmišljamo. Le tako bomo resnično srečni.

*Pojasnilo: Ljubezen ne boli, ljubezen ni trpljenje, odnosi so tisti, ki so boleči in v katerih lahko trpimo. Partnerski odnos je lahko ljubeč, lahko pa to ni. Zato je dobro, da se naučimo ločevati, da je ljubezen le tista lepa čuječa prisotnost v odnosu, ki jo zavestno in s čutenje gojita partnerja med seboj. Vse ostalo so strahovi in nesoglasja, ki so lahko del odnosa, ne pa del ljubezni.

2018-05-06T21:46:36+01:00