Maja Martinuč
maja@svetveselja.si
040 624 276

Blog in storitve
© 2013 -  | Vse pravice pridržane

Ko ti nekdo “stopi na živc”

Saj poznate tisti slavni moment, ko ti v vztrajni potrpežljivosti le preskoči iskra, ko imaš vsega dovolj in si le priznaš, da te je nekaj pošteno razjezilo

/, Dobro počutje, Energetsko trenerstvo/Ko ti nekdo “stopi na živc”

Ta članek je namenjen potrpežljivim osebam, ki imajo ali so v preteklosti imele težave z izražanjem jeze, in ne tistim, ki se razjezijo za vsako malenkost. Takšni potrebujejo drugačen nasvet. 🙂

Saj poznate tisti slavni moment, ko ti v vztrajni potrpežljivosti le preskoči iskra, ko imaš vsega dovolj in si le priznaš, da te je nekaj pošteno razjezilo, verjetno oseba, ki ti je “potegnila tisti živc”, na katerega redko kdo stopi. Navadno je ta oseba bližnji sorodnik, ki ti celo življenje nastavlja ogledalo tvoje notranje rane, da nisi dovolj ali kaj podobnega.

Kaj se odločiš narediti v tistem trenutku, je popolnoma tvoja odločitev. Vsekakor je potrebno postaviti zdrave meje, ki pa jih pri različnih ljudeh, postavimo na različne načine, odvisno kateri bo najbolj deloval za nas, za naš notranji mir, in hkrati za drugo osebo. Skozi življenje v katerem se učimo, to izgleda kot niz poskusov in “napak”, ki nas pripeljejo do globljega razumevanja, kako se določenemu odnosu streže.

Kar pa je najpomembnejše, je to, da sledimo sebi in svoji resnici, ter se ne uklanjamo zavoljo drugih. Ko ljubeče sledimo sebi in stojimo v svoji moči, takrat drugi in tudi naše rane, nimajo (tako močnega) vpliva na nas. Ko ti nekdo “stopi na živc”, takrat potegneš iz sebe vso notranjo jezo, ki je v resnici vir tvoje moči. Ta moč prihaja iz popkovnega centra ali še nižje, iz maternice pri ženskah, in takrat vsi začutijo, da misliš resno.

Kaj narediš s to močjo, pa je zelo pomembno.. to je kot trenutek resnice, ali boš izbral/a staro pot ali naredil/a spremembo pri sebi. Hitro se nam lahko zgodi, da pademo v vlogo žrtve in v občutek nemoči. V tistem trenutku se zasmilimo samim sebi in se sprašujemo, “zakaj se meni to dogaja?”, “s čim sem si to zaslužil/a?” ali “kaj je meni tega treba?” in to je OK, dokler ne traja predolgo! Čim prej kot se želimo premakniti naprej iz nemoči, prej se premaknemo nazaj v svojo moč, v stik s svojo jezo, ki ni nič drugega kot čustvo, nabito z energijo. To čustvo seveda nismo mi, lahko pa ga uporabimo, da se spravimo ven iz nam neljube situacije. Čustvo jeze lahko ruši ali ustvarja novo življenje. Kaj se bo zgodilo, je tvoja odločitev!

Kako si pomagaš, da izbereš pot ustvarjanja: Najprej opazi, da čutiš jezo. In to je dovolj, da se zavedaš in se odločiš, kaj boš z jezo naredil/a. 🙂 Saj veš, ti si opazovalec/opazovalka svojega življenja. Ti nisi tvoje čustvo, ta čustva so le kot oblaki na nebu, ki prekrivajo sonce. Pridejo in gredo, ti pa ostajaš kot sonce, ki sveti in je ves čas vir svoje notranje moči.

Ta jeza lahko premika gore in ključno je, da jo uporabiš za premikanje svojih navideznih ovir in prepričanj. To ne pomeni, da zmeraj in povsod deluješ iz jeze in da je to tvoj edini vir moči! Hočem te le spodbuditi, da ko se zgodi, da se razjeziš, da svojo jezo uporabiš sebi v prid in ne za maščevalnost ali rušenje vsega pred seboj!

Ko čutiš, da je prav, da se postaviš zase, stori to. Ko čutiš, da je prav, da se umakneš in si misliš svoje, stori to. Naredi tisto kar čutiš, da je zate prav! Da s svojo odločitvijo sebi daš vrednost, ki jo mogoče drug ne vidi ali prepozna. Saj veš, na koncu je pomembno le kaj si vsak sam misli o sebi. Če v sebi vidiš in prepoznavaš dobro, se boš hitro dvignil/a nad navidezne težave, če ne, pa boš še bolj tonil/a vanje in potrjeval/a besede tistih, ki ne verjamejo vate.

Zato smo tu, da verjamemo vase, ko nihče ne verjame v nas! Tu je vir naše moči, ki ustvarja novo življenje.

Ne boj se lastne jeze, uporabi jo v svoj prid kadar priplava na površje. Naj pride, ustvari in izgine kot oblak na nebu. Ne zadržuj je v sebi, saj tako tvoje sonce ne bo več tako močno sijalo, ker ga bodo prekrivali oblaki jeze. Naj gre prosto skozi tvoje srce in naredi prostor za še več radosti v tvojem življenju.

Z vami in za vas,

2018-08-31T14:59:35+01:00