Maja Martinuč
maja@svetveselja.si
040 349 695

Blog in storitve
© 2013 -  | Vse pravice pridržane

Kaj je JOGA zame

/, Dobro počutje, Joga/Kaj je JOGA zame

Joga je zavedanje, je trening za življenje.

Joga je proces. Je pot. Je raziskovanje življenja, raziskovanje sebe in svoje lastne resnice. Je zavedanje vsega kar je. Kaj to sploh pomeni?

To pomeni, da se v prvi vrsti znamo opazovati. Da ne le živimo svojega življenja, vpeti v intenzivnosti svojih čustev in čustvenih izpadov, ter se mariniramo v vlogi žrtve, polni občutkov krivde in nemoči. To, da se zavedamo in znamo opazovati, pomeni, da opazimo kako se počutimo, da se zavedamo svojega telesa, svojih vdihov in izdihov, da se zavedamo življenja v nas. Da smo hvaležni, se zavedamo kaj nam je dano in opazimo kaj nam je všeč.
Da opazujemo svoje strahove, občutke krivde, jeze, žalosti in ljubosumja, kot oblake na nebu, ki pridejo in grejo. Ter se zavedamo, da smo mi tisto sonce nad oblaki, ki vedno sije, in ki se vsega le preprosto zaveda. Zaveda se svoje vrednosti, ki jo ima na vesolje in naš planet, če tudi se zgodi, da ga prekrijejo oblaki.

Joga je torej trening občutenja in vzpostavljanja lastne vrednosti. Je trening odkrivanja lastne resnice, ter ljubečega postavljanja mej. Je proces učenja slediti sebi, in reči NE brez občutkov krivde, ko tako začutiš. In hkrati priskočiti srčno na pomoč, brez pričakovanja česa v zameno. Učimo se izhajati iz sebe in svojih pristnih občutkov, ki niso na strahu temelječa prepričanja, vendar globok občutek samospoštovanja.

Zame je joga v prvi vrsti trening uma, spoznavanja omejitev lastnih prepričanj, ter sprejemanje in dviganje sebe nad lastne samozastavljene omejitve. Pri tem nam pomaga fizični jogijski trening in ostale tehnike, ki nas hitreje pripeljejo do soočenja s svojim lastnim negativnim samogovorom, da nekaj ne zmoremo, ter nam pomaga preseči ta omejujoča prepričanja, ki nas zadržujejo v tisti neprijetni in že nevzdržni coni udobja. Hrepenimo po spremembi, po drugačnem življenju, pa si zaradi strahu ne upamo naprej. In tu na tej točki, nas podpre in premakne joga, in dober jogijski učitelj.

Veliko bi lahko razpravljali in veliko je o jogi že zapisanega, vendar le ti sam, si lahko s svojo izkušnjo ustvariš sebi lastno resnico o tem. Zato raziskuj in si dovoli izkušanja življenja. Če prvi stik ni tisti pravi, išči dalje, in našel boš svojo pot. Saj le izkušnja je tista, ki gre skozi naše srce, širi našo zavest in nas globoko spreminja. Dovoli si izkušnjo in spremenila te bo za vedno.

2018-01-21T21:16:26+01:00