Maja Martinuč
maja@svetveselja.si
040 624 276

Blog in storitve
© 2013 -  | Vse pravice pridržane

JAGODE & ČOKOLADA Recept za domači sladoled brez mleka & sladkorja

//JAGODE & ČOKOLADA Recept za domači sladoled brez mleka & sladkorja

To je recept za vse sladkosnede, ki si želite uživati zdrave in okusne sladice. Je super ideja, še posebej za tiste, ki si želite ukiniti ali zmanjšati vnos nezdravega sladkorja v svoje telo. Priprava je povsem enostavna in ne bo vam vzela veliko časa. 🙂

Aja, idejo za točno takšen sladoled sem dobila pri prijateljici Deji Zupančič Light, ki za vas piše recepte na FB strani PREPROSTO VEGANSKO. Pokukajte še tja, za kakšen dober veganski recept. 🙂

Pa začnimo:

Pravilo številka 1, ne komliciraj!! :))

Sestavine: * Banane * Jagode * Dateljni (po želji) * Med * Kakav v prahu (čisti kakav, brez dodanega sladkorja) * Rastlinski napitek, kot na primer Ovseno, riževo ali mandljevo “mleko” * ali voda

Banane so osnova tako jagodnega kot čokoladnega sladoleda. Kolikor jih boste uporabili, toliko več sladoleda boste imeli. Količino jagod prilagajajte intenzivnosti okusa, ki ga želite doseči. Sama sem jih uporabila le kakšno tretjino, glede na količino banan. Odlične za sladoled so tudi bolj zrele banane, ki so same po sebi še bolj sladke. 🙂

Priprava: V mešalniku najprej “zmiksate” nekaj banan, katerim dodate čisto malo vode ali rastlinskega napitka, da se lažje zmeša. Zmes naj bo vseeno dovolj čvrsta. Če dodate preveč tekočine, dodajte še kakšno banano, pa bo. Nato polovico bananine zmesi zlijete v posodo, preostali zmesi pa dodajte jagode, ki so lahko sveže ali zmrznjene, odvisno od letnega časa, ter zmes ponovno zmiksajte. Sama sem dodala še en datelj in žlico medu, saj so jagode pridale bolj kisel okus. Vsekakor je dobro prej poskusit in na splošno okušati sproti, da dobite ven točno takšen sladoled, ki je vam všeč. Mešanico date v zmrzovalnik in že čez kakšno urco ali dve, je JAGODNI SLADOLED NAREJEN! 🙂

Za pripravo ČOKOLADNEGA SLADOLEDA pa zlijete bananino zmes iz posode nazaj v mešalnik, dodate le kakav v prahu, po potrebi malce tekočine, nato pa hitro v zmrzovalnik. Voila, sladoled je narejen! Pri čokoladnem sladoledu nisem dodajala nikakršnega sladila, saj je bil zame naravno dovolj sladek.

Ko sta zmesi narejeni, ju zlijete v posodici ali ju zmešajte v eno, če vam je tako ljubše. Nato pa hitro v zmrzovalnik, da boste lahko jedli čisto svoj sladoled! 🙂

Seveda lahko domišljiji pustite prosto pot in ustvarite čisto svojo sladoledno mešanico. Na popolnoma enak način lahko naredite borovničev ali katerikoli drug sladoled. Najlepši občutek pa je, ko z užitkom pojeste nekaj zdravega in okusnega, kar ste naredili sami!

Sporočite, kako vam je všeč!

Za obliznit prste!

2019-04-13T13:58:55+01:00